Tegenwoordig bleken heel wat mensen hun tanden. Sommigen zien tanden-bleken hierdoor ook als een trend. Maar waarom bleken we tegenwoordig onze tanden? In deze blog gaan we het over de redenen die mensen hebben om hun tanden te bleken. Daarnaast lees je wat er schadelijk kan zijn aan tandenbleken.

Mooie glimlach

Wanneer je iemand voor het eerst ziet, kijk je als eerste meteen naar de ogen en de glimlach van die persoon. Een mooie glimlach geeft je dan ook zelfvertrouwen. Als je er goed uit wilt zien voor bijvoorbeeld een date of een sollicitatiegesprek, dan is jouw gebit zeker een puntje om over na te denken. Doordat je tanden een bepaalde structuur hebben, is het resultaat van jouw tanden bleken juist een heel natuurlijk resultaat. Je wilt dat de structuur van jouw tanden behouden blijft. Na een aantal jaren zullen jouw tanden ook weer verkleuren. Dit komt omdat wij in het dagelijks leven veel te maken hebben met kleurstof houdende producten. Denk hierbij aan: thee, koffie, sigaretten en rode wijn.

Schadelijk?

Wanneer jij je tanden wilt bleken, is het belangrijk om na te gaan of de stoffen die gebruikt worden, voldoen aan de EU-norm. Voor het bleken van tanden wordt waterstofperoxide gebruikt. Volgens de EU mag er geen bleekmiddel zijn die meer dan 6% van deze stof bevat. Omdat deze middelen zijn toegestaan, kan het niet voorkomen dan je jouw tanden te vaak of te lang bleekt. Wanneer je je tanden bleekt bij een minder goede tandartspraktijk, kan het zijn dat er gebruikt wordt gemaakt van andere bijtende middelen, zoals chloor. Daarom kan je altijd het beste vragen welk bleekmiddel er wordt gebruikt. Na het bleken wordt jouw tandglazuur wat zachter. Dit houdt in dat het dan makkelijker te beschadigen is. Het duurt even voordat het glazuur hersteld is. Je kan dit proces een handje helpen door je mond te spoelen met fluoride-oplossing. Wanneer je echt te lang aan het bleken, bent bestaat de kans dat jij je glazuur zodanig aantast dat het niet meer te herstellen is. Als dit gebeurt krijg je blauwachtige doorschijnendheid of een melkachtige structuur van je tanden. Je kan je tanden dan ook niet meer bleken.

Dus?

Vaak kiezen mensen om hun tanden te bleken voor een betere uitstraling. Jouw glimlach is tevens ook één van de eerste dingen waar een ander naar kijkt. Tanden bleken kan ook schadelijk zijn. Dit is het geval wanneer je een andere stof als waterstofperoxide gebruikt voor het bleken, of er moet een te hoog gehalte waterstofperoxide in het bleekmiddel zitten. Vraag daarom dus altijd na of het bleekmiddel van je tandarts voldoet aan de EU-norm.