Bedrijfsnaam

Handige hulpmiddelen voor slechtzienden

Handige hulpmiddelen voor slechtzienden

Geplaatst op

Help! Mijn ogen gaan achteruit… Wat zou dit betekenen voor de rest van mijn leven? Misschien moet ik een bril, lenzen, laserbehandeling of in het ergste geval hulpmiddelen aanschaffen waardoor ik beter kan zien. Het komt niet heel vaak voor dat jonge mensen hulpmiddelen nodig hebben omdat zij minder goed kunnen zien gelukkig maar want dat zou wat zijn. Toch is de kans groot dat de jonge generatie wellicht wel eerder een bril moet gaan dragen door de beeldschermen waar zij naar turen. Maar goed dat is een verhaal voor een andere keer.  

Slecht kunnen zien is verschrikkelijk. Het belemmert niet alleen je zicht maar ook je doen en laten. Want ja als je minder goed kan zien, kan de angst ook toenemen om zelfstandig op pad te gaan of andere dingen te doen. De motivatie is weg en dat is vervelend. Daarom willen we in dit artikel een aantal handige hulpmiddelen uitlichten die handig kunnen zijn voor slechtzienden.  

Zelfstandigheid vergroten door hulpmiddelen 

Zelfstandig zijn geeft je vrijheid, de vrijheid om te doen en laten wat je wil. Helaas is niet iedereen even zelfstandig. Door bijvoorbeeld oogklachten waardoor je slechtziend bent kan je zelfstandigheid afnemen. Zoals hierboven beschreven kan het ineens heel eng zijn om een rondje te wandelen op straat. Daarom is het belangrijk om je zelfstandigheid weer te vergroten door middel van hulpmiddelen. Wat dacht je van een dementieklok (een klok met extra grote cijfers die je van een afstand kan lezen) of een vergrootglas dat gebruikt kan worden om van alles en nog wat te lezen. Zo zijn er nog veel meer handige hulpmiddelen op de markt die ingezet kunnen worden voor het vergroten van de zelfstandigheid.  

Hulpmiddelen voor in huis 

De zelfstandigheid vergroten begint eigenlijk bij zelfstandig wonen en je dingen doen in huis. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje en je kan je makkelijk aan een meubel stoten in huis. Daarom is het goed om handige hulpmiddelen voor in huis aan te schaffen zoals: 

  • Taststok 
  • Filterbril 
  • Schermlezer 

Taststok 

Een taststok is speciaal ontworpen voor blinden en slechtzienden mensen om de omgeving te verkennen. Door de omgeving af te tasten met een stok, kan je makkelijker begrijpen wat en wie in je omgeving is. Ook biedt deze stok een soort veiligheid aan omdat er een speciaal geluidje wordt gemaakt wanneer de stok tegen de grond tikt. Hierdoor weet je precies op wat voor soort ondergrond je loopt. Deze stok wordt vaak door blinden mensen gebruikt wanneer ze buiten lopen. Echter, is deze stok ook ideaal voor als je in huis wil weten waar meubels staan. Zeker in een nieuwe omgeving is het handig om zo een stok te gebruiken.  

Mobiliteit vergroten  

Wanneer een taststok niet voldoende hulp en bescherming biedt, is het mogelijk om een blindengeleidehond in te schakelen. Deze honden zijn speciaal getraind om hun baasje te helpen met oversteken, wandelen op straat en om te helpen in huis. Door een blindengeleidehond te nemen, wordt de mobiliteit vergroot omdat je weer zelfstandig de straat op kan.  

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden