Bedrijfsnaam

Gaatje in je tand? Dit moet je weten!

Gaatje in je tand? Dit moet je weten!

Geplaatst op

Als je je tanden niet goed verzorgt kun je last krijgen van gaatjes. Gaatjes in je tanden gaan niet zomaar weg en moeten behandeld worden door de tandarts. Lees in deze blog hoe gaatjes ontstaan, hoe deze worden behandelt en hoe je in het vervolg gaatjes kunt voorkomen.  

Hoe ontstaan gaatjes in de tanden? 

Een gaatje (cariës) is een plek op je tand waar geen glazuur meer zit. Glazuur is de beschermlaag van je tanden. Wanneer deze aangetast raakt wordt de laag zachter, waardoor gaatjes ontstaan.  

Deze cariës in de tanden ontstaan meestal doordat er niet goed is gepoetst en/of geflost. Gaatjes kunnen ook ontstaan door een verkeerd eetpatroon. Dit ligt aan een overschot van zoete of zure dranken of gerechten. Als gevolg ontstaat er tandplak, waar bacteriën inzitten. 

Iedere keer dat je iets drinkt of eet, zetten bacteriën de suikers en de koolhydraten om in zuur. Op deze manier ontstaat er een zuurstoot die het glazuur aantast. Na verloop van tijd is het glazuur slap geworden. Als de glazuurlaag een klein beetje weg is heb je een beginnend gaatje. Wanneer de laag volledig verdwenen is, ontstaat er een bruin plekje. Dit bruine plekje is het gaatje en dient opgevuld te worden door de tandarts. 

Hoe worden gaatjes behandelt? 

Wanneer je last hebt van gaatjes kun je deze laten opvullen bij de tandarts. Dit kun je doen bij de beste tandarts in Schiedam. Gaatjes behandelen is veelal pijnloos en is sneller voorbij dan je denkt! Je tandarts zal ook de stappen met je bespreken. 

Allereerst maakt de tandarts de desbetreffende tanden schoon en droog, voordat hij ze gaat behandelen. Vervolgens wordt het gaat opgevuld met een soort kiezenklei. Dit wordt gedaan met behulp van een haakje. Daarna worden de randjes afgewerkt zodat je er niets van voelt, als je er met je tong langs gaat. Tot slot wordt de klei hard gemaakt met een blauwe lamp. 

Tips om gaatjes te voorkomen 

Het behandelen van gaatjes valt gelukkig reuze mee, maar liever laten we ons helemaal niet behandelen. Probeer daarom cariës in het vervolg te voorkomen. We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet: 

  1. Poets tweemaal per dag je tanden. Idealiter flos je ook iedere avond, maar je komt ook een heel eind als je na de maaltijd een tandenstoker gebruikt. [Einde van tekstterugloop] 
  2. Pas op met snoepgoed en frisdranken. We zijn allemaal dol op zoetigheid, maar het is niet goed voor ons gebit. Probeer de verleiding dus te weerstaan.[Einde van tekstterugloop] 
  3. Drink een zuur of zoet drankje zo snel mogelijk op en geef je gebit daarna wat rust. Wanneer je geleidelijk door de dag heen dit soort dranken drinkt, raken je tanden meer beschadigt.[Einde van tekstterugloop] 
  4. Poets je tanden met fluoride tandpasta. Deze tandpasta helpt tegen beginnende gaatjes en voorkomt nieuwe.[Einde van tekstterugloop] 
  5. Neem de tijd voor het tandenpoetsen en raffel het niet af. Je gebit is pas goed schoon als je minimaal 2 minuten je tanden poetst.[Einde van tekstterugloop] 
  6. Een gezond gebit komt niet alleen door schone tanden. Poets ook je tong en zachtjes je tandvlees. 

Nu weet jij hoe gaatjes ontstaan en hoe deze behandelt worden. Voorkom gaatjes in het vervolg door elke dag tweemaal je tanden te poetsen. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden