Bedrijfsnaam

Een gehoortest kun je zowel online doen als bij een audicien!

Een gehoortest kun je zowel online doen als bij een audicien!

Geplaatst op

Als het gehoor normaal werkt, wordt informatie door elk deel van het oor naar de hersenen gestuurd. Die ontvangen deze berichten en je reageert er op. Het oor is het orgaan dat verantwoordelijk is voor het gehoor en het evenwicht. Dankzij een ingenieus mechanisme ontvangt het de geluidsgolven, en die worden omgezet in voor het brein bruikbare signalen, wat door ons geïnterpreteerd wordt als zinvol geluid.

Anatomie van het oor

Er zijn drie delen van de anatomie van het oor, het buitenoor, het middenoor en het binnenoor. Het buitenoor bestaat uit de pinna, de gehoorgang en het trommelvlies.

Het middenoor bestaat uit de gehoorbeentjes (incus, malleus en stapes) en de trommelvliezen.Het binnenoor bestaat uit het slakkenhuis, de gehoorzenuw en het geluid deel van de hersenen.

Het buitenoor

Geluid reist in golven door een smalle doorgang naar het trommelvlies. Het buitenoor (pinna) ‘vangt’ de geluidsgolven op en leidt ze door de gehoorgang naar het beschermde middenoor. Deze inkomende geluidsgolven zorgen ervoor dat de trommelvliezen gaan trillen. Hier begint het proces van het begrijpen van deze geluidsgolven.

Voorlezen, Oma, Grootmoeder, Kleinkind, Aandachtig

Het middenoor

Door deze trillingen, stel je voor dat de huid van een muziektrommel trilt als je hem raakt, waardoor de gehoorbeentjes, een kleine keten van botjes in het middenoor bewegen. Het middenoor is met de achterkant van de neus en de keel verbonden door de buis van Eustachius. Dit betekent dat wanneer je slikt, de Eustachiusbuis open gaat om de druk aan beide zijden van het trommelvlies te egaliseren en te voorkomen dat het membraan wordt beschadigd. Wanneer je wat verkouden bent of griep hebt kan die buis verstopt raken met slijm waardoor er een opbouw van druk en tijdelijk gehoorverlies kan ontstaan.

Het binnenoor

Het laatste gehoorbeentje ’tikt op het membraan van het slakkenhuis dat de vloeistoffen in het slakkenhuis stimuleert om te bewegen en dat daarmee kleine haarcellen op de binnenwand van het slakkenhuis stimuleert. Die beweging triggert elektrische zenuwimpulsen die via de gehoorzenuw naar de hersenen worden gebracht. Van hieruit is het aan de hersenen om die impulsen te ontcijferen naar herkenbare geluiden.

De gehoortest

Om na te gaan of er in dat proces fouten optreden kun je naar een audicien gaan. Die zal met een elektronisch apparaat je gehoor testen en de nodige maatregelen met je bespreken. Het is mogelijk dat je gehoorverlies tijdelijk is. Dan zullen een bezoek aan de huisarts en een aantal medicijnen de oplossing brengen.
Audiciens besluiten steeds vaker de gehoortest op afstand af te nemen. Dat is, gezien de huidige omstandigheden veiliger en meestal goedkoper. Of een gehoorapparaat nodig is, wordt altijd in overleg met audiciens besloten. Een gehoorapparaat kan helpen je gehoor te verbeteren.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden