Bedrijfsnaam

De oorzaken van keelpijn en tips om er vanaf te komen

De oorzaken van keelpijn en tips om er vanaf te komen

Geplaatst op

Iedereen heeft elk jaar wel eens last van keelpijn. En niets is zo vervelend om een pijnlijke keel te hebben. Het vermindert je eetlust en de zin om iets te gaan doen. Daarnaast kan het gepaard gaan met een verkoudheid en vermoeidheid. Maar wat kan de oorzaak eigenlijk zijn van keelpijn en wat zijn de tips voor als je keelpijn hebt? Want iedereen met keelpijn wil zo snel mogelijk van deze nare pijn afkomen. In dit artikel beschrijven we de verschillende oorzaken en geven we een aantal tips mee over hoe je zo snel mogelijk van de keelpijn kan afkomen.  

Alle oorzaken op een rijtje: 

Keelpijn kan veel verschillende oorzaken hebben; de meest voorkomende oorzaak is een verkoudheid of een griepvirus. Zeker in het griepseizoen (november t/m februari) hebben veel mensen last van keelpijn. Naast een virus zijn er ook nog andere oorzaken van keelpijn: 

  • Airco  
  • Roken 
  • Hard en veel praten 
  • Droge lucht 
  • En diverse bacteriën 

Airco en droge lucht 

Sommige mensen kunnen erg gevoelig zijn voor droge lucht en de airco. De koude of droge lucht gaat via de neus naar binnen en irriteert de keel. Dit gebeurt vaak tijdens het slapen. In de ochtend word je dan wakker met een droge keel en een verstopte neus. De droge keel zal vaak omslaan naar een geïrriteerde keel waardoor je keelpijn krijgt. Mensen die hier last van hebben, kunnen beter niet met een airco aan slapen. Een oplossing hiervoor is het raam open laten of eventueel met een ventilator slapen (richt de ventilator niet op jezelf, anders kan je ook weer keelpijn krijgen).  

Roken 

Roken is niet alleen slecht voor de longen maar ook voor de keel. De tabakslucht gaat namelijk via de keel naar de longen. Elke keer wanneer de lucht ingeademd wordt ontstaat er een irritatie in de keel. De keel kan zodanig irriteren dat er keelpijn ontstaat. Wanneer je keelpijn krijgt door roken is het niet verstandig om verder te gaan roken. De keel zal steeds meer gaan irriteren.  

De stem overbelasten 

Mensen die voor hun werk of uit zichzelf veel en hard praten, hebben een vergrote kans op keelklachten. De stem wordt namelijk overbelast wanneer je heel veel praat. Ook als je hard praat en zeker schreeuwt, irriteer je de keel. Schreeuw maar eens voor de lol en let op hoe je keel daarop reageert. Als je van jezelf een harde stem hebt dan kan je het aanleren om minder hard te praten, dit is zeker goed wanneer je keel dagelijks geïrriteerd is.  

Hoe kom je van keelpijn af? 

Nu je de verschillende oorzaken van keelpijn weet, wil je natuurlijk graag weten hoe je er vanaf komt. Het hangt er ook maar net vanaf hoe je aan je keelpijn bent gekomen wat de juiste oplossing is. Wanneer je keelpijn hebt gekregen door het roken dan is stoppen met roken de eerste stap. Keelsnoepjes zullen ook helpen om van de keelpijn af te komen.  

Als je keelpijn hebt door een virus of door de airco dan zal heet water met citroen en honing zeker helpen. Ook is voldoende rust erg belangrijk zodat je lichaam tegen het virus kan vechten.  

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden